De Blijvers - Genk op gang - deel 2

24.06.2024

INSTALLATIE 2: KIJKER

Van inspiratie
De Tartaren maakten opnieuw een wandeling: deze keer door Genk Centrum. Alles leek zo grijs, alle gebouwen, alle straten. Tot ze de kerk zagen met daarin het glas in lood. Het spel van licht en kleur trok hun oog. 

Ook het gebouw zelf viel op: enerzijds een plek van rust, anderzijds het spitse dak, dat dezelfde vorm heeft als het dak van ... een vogelhuisje. En vogelhuisjes zagen de Tartaren in de straten van Waterschei, tijdens hun vorige wandeling. Vogelhuisjes als een plek van rust.

Tot installatie
Zo ontstond het idee van een kijker: een koker met op het einde glas in lood, een kleurspel om te ontdekken. Op de koker: een vogel in glas in lood. Dit allemaal gedragen door een installatie in de vorm van een vogelhuisje. Scenograaf Minne Joris - gespecialiseerd in glas in lood - leeft zich helemaal uit in het ontwerp van deze tweede installatie.

Bij de installatie staat een Tartaar. Hij lokt het publiek met een vogelfluitje. Fwiiiet fwiiet. Hij vertelt een verhaal, of misschien fluistert hij het in je oor. Het verhaal vertrekt vanuit het gegeven ‘rust’. Wat doen Tartaren als ze rustig willen worden? Want je moet rust vinden om je thuis te kunnen voelen in jezelf.

'De blijvers' is een project dat groeit. Elk speelweekend komt er een decor en scène extra bij.
De tweede stop op de wandeling met een nieuwe scène is voor het eerst te zien in Waterschei op 20 juli en Genk Centrum op 21 juli.

 

 

NIEUWSBRIEF